Kuva: Lentomestari Aimo "Waffe" Vahvelainen
(HLeLv 24) Messerchmitt BF 109 G -koneensa
edessä Lappeenrannassa kesällä 1944.
 
KARJALAN IlMAILUMUSEO
Lentokentäntie 37, 53600 Lappeenranta

Ilmailumuseota ylläpitää ja hoitaa:
Kaakkois-Suomen
Ilmailumuseoyhdistys ry

Katso museon aukioloajat yhteystiedot sivulta

Perusnäyttelyssä
Lentokoneet: Saab Draken, MiG 21Bis,
MiG 21F, Folland Gnat, Saab Safir,
Nieuport 11/17, Purjekone Harakka,
Helikopteri Mi 8.
Fouga Magisterin ja Mi-4 rungot.

Lentomoottoreita tähtimoottorista
suihkumoottoreihin.
Sodanaikaista lentohistoriaa:
Lentokonehylkyjä ja os.Kuhlmey
Immolassa-44

Pienoismalleja ja dioramoja

Karjalan Ilmailumuseon pysyvät näyttelyt

Näyttelyssä olevat lentokoneet:
Nieuport 17 (replica) 1.D.453. (OH-U323)
Mig 21 Bis
Mig 21 UM
Mig 21 F
Fouga CM 170 Magister (FM-42)
Folland Gnat  (GN-3 ja GN-106)
Saab D 91 Safir (SF-31)
Saab 35 J Draken
Mi-8
Mi-4 (runko)
Pik-3 purjelentokone OH-420

Lisäksi useita lentomoottoreita mm. Klimov, Bristol Pegasus, Vampire, Draken, MIG - ja Folland Gnat -hävittäjistä.

.....................................................................................

Museo koostuu kahdesta näyttelyhallista. Molemmissa on näytteillä hävittäjäkoneiden lisäksi ilmailuun liittyvää pienesineistöä.
Hallin vitriineissä on nähtävillä muun muassa lentokonemittareita, turbiinin siipiä sekä toisen maailmansodan ilmataisteluissa mukana olleiden pommikoneiden osia. Hallin seinillä on Mig-hävittäjän lentovarusteita, sekä siipiin kiinnitettävät lisäpolttoainesäiliöt.
MG-hallissa on esillä Mig 21 F (MG-77), Mig-21BIS (MG-127) sekä Mig-21 UM (MG-106) hävittäjäkoneet.

MiG21_bis_MG-127.netti

kansioton /

Toinen näyttelyhalli avattiin kesäkuussa 2002. DK-museohallissa esitellään SAAB 35 J Draken-hävittäjä ja siihen liittyviä varusteita.
Drakenin lisäksi hallissa on nähtävillä muuta talvi- ja jatkosodan ilmataistelujen säilynyttä esineistöä kuten Messerschmitt Bf-109-hävittäjän panssaroitu etulasi, Bristol Blenheim BL-133-koneen potkurinlapa, sekä Tupolev SB-2-koneen laskusiivekkeet, laskuvarjo, moottorit, potkurit ja paljon pienosia. Myös SB:n etuampumon konekiväärit ovat näytteillä.

*kansioton /

Näyttelyssämme on esillä myös Fouga CM 170 Magister. Kone on kaksipaikkainen suihkuharjoituskone, jota käytettiin etupäässä Ilmasotakoulussa Kauhavalla sotilaslentäjien kouluttamiseen.

kansioton /

22.10.2014 museomme sai uuden tulokkaan Folland Gnat perheeseen. GN-106 on palvellut aktiiviaikanaan torjuntahävittäjänä Luonetjärvellä.

*kansioton /

Eräs museon helmiä on kaksitasoinen Nieuport -hävittäjän replica joka on ensimmäinen Suomen ilmavoimien käytössä ollut hävittäjätyyppi. Koneeet tuotiin Venäjältä Suomeen vallankumouksen tiimellyksessä ja ne palvelivat mm Lappeenrannan lentokentällä. Tämän koneen on rakentanut Jorma Kettunen tarkasti esikuvansa mukaan ja hän on lahjoittanut sen Ilmailumuseolle.

Nieuport_LR.netti

Talvisodan lopulla 11.3 1940 ammuttiin Lappeenrantaa pommittamaan tulossa oleva 31 SBAP kuulunut Tuplolev SB-2 alas Säkkijärven -Ylämaan rajalla, Hujakkalan kylän lähellä. Kone syöksyi suohon ja pommilasti räjähti maahansyöksyssä.

SB-2_Klimov_netti


Museoyhdistyksen "romuryhmä" nosti sotamuseon luvalla suosta 2000 luvun alussa koneen osia mm. molemmat moottorit, potkurit, laskutelineet sekä paljon pienosia. Myös miehistölle kuuluneita varusteita kuten suunnistuskarttoja, kaksi laskuvarjoa ym. saatiin ylös. Ylämaan SB- 2 hylyn osat ovat esillä perusnäyttelyssämme. (Kuvassa Ylämaalla suohon pudonneen SB-2 koneen toinen Klimov moottori)

Bristol_Pegasus

Heinäkuussa 2002 nostettiin Saimaasta lähes 62 vuotta järven pohjassa ollut 830 hv:n Bristol Pegasus XXI, 9-sylinterinen ilmajäähdytteinen tähtimoottori. Moottoriin pääsee tutustumaan ilmailumuseon Draken-hallissa.
Saimaasta Kutveleen kanavan läheltä sukellettiin esiin vuonna 1996 Junkers Ju 88 A 4 -koneen ampujan istuin ja pätkä sisäpuhelimen letkua. Esineet ovat peräisin saksalaisesta Luftwaffen koneesta, joka putosi kanavaan saatuaan osumia vihollishävittäjiltä jatkosodan alussa vuonna 1941. Koko koneen nelihenkinen miehistö pelastautui laskuvarjoilla. Esineet ovat esillä Draken-hallissa.

etu_kk-t_telineessa

 

 

© 2011 Karjalan IlmailumuseoPowered by NettiSite